Opublikowano 12 komentarzy

Indyk duszony w warzywach

Oto potrawa nieskomplikowana, średnio pracochłonna, a jednocześnie wykwintna, zaspokajająca wymagające gusta. Może stanowić zarówno drugie danie w dzień powszedni, jak i uświetniać stół na sylwestrowym lub weekendowym przyjęciu.

320393_457019637673902_894050443_nfoto: indyk i warzywa przed wrzuceniem do piekarnika 🙂 

INDYK DUSZONY W WARZYWACH

Umyte części indyka (2-3 skrzydła lub 2-3 golonki) osusz i kolejno posypuj:

M – czarnym pieprzem, pieprzem ziołowym,

W – solą, 

D – bazylią,

O – tymiankiem, kurkumą,

Z – kminkiem mielonym, odrobiną cynamonu, skrop oliwą z oliwek, 

M – posyp troszkę imbirem.

Wysmaruj mięso. Odstaw na ok. pół godziny.

Obsmażaj mięso na oleju z oliwą z obu stron do zrumienienia, odkładaj do  naczynia żaroodpornego. Następnie wrzucaj warzywa i przyprawy tak, by przykryły mięso:

Z – pokrojone w półplastry 2 marchewki,

M – pokrojone 2 cebule, pokrojony cały, średni por, 4-5  ząbków czosnku w plasterkach, kawałek selera w plastrach,

W – posyp lekko solą,

D – dodaj plastry sparzonego i obranego pomidora, posyp bazylią,

O – majerankiem,

Z – kminkiem mielonym,

M – białym i ziołowym pieprzem.

Przykryj naczynie pokrywą i włóż do nagrzanego na ok. 180-200°C piekarnika i piecz ok.1,5 godz. W połowie pieczenia możesz naczynie otworzyć i zamieszać delikatnie składniki.

Gotowe danie można jeść samo lub podać z gotowanymi ziemniakami puree, kaszą jaglaną lub gryczaną. Ewentualnie spożyć z własnoręcznie zrobionym chlebem – przepis TU 😉

 

 

12 komentarzy do: “Indyk duszony w warzywach

  1. Witam ja trochę nie na temat ,ale w owsiance w ostatniej książce nie ma podane ile się bierze tych płatków owsianych na 6 litrów wody (wypadły chyba te wersy) czy ok 36 łyżek?Czy inaczej?

    1. Witam!Rzeczywiście taki błąd się pojawił, ale szybko go zauważyłam i został już w październiku poprawiony przez Wydawnictwo. Niemniej jednak ci z Państwa, którzy zakupili pierwsze ebooki, mają jeszcze egzemplarze z tym błędem, za co bardzo przepraszam!Ale do rzeczy: na 1 lir wody wypada ok. 6 łyżek płatków. Chyba, że ktoś woli rzadszą, wtedy daje mniej :)Pozdrawiam!

  2. czyli dobrze liczyłam ,że ma być oj 36 łyżek na te 6 litrów :PTak , tak ja kupiłam pierwsze dnia jak została wydana Jestem nią zachwycona (książką )

    1. Bardzo się cieszę, pozdrawiam i życzę owocnego dalszego z niej korzystania 🙂

  3. Dawno nie jadłam indyka. Ciekawy przepis!

  4. Polecam ten przepis, ogólnie kuchnia pięciu przemian to nowy intrugujący sposób żeby jeść smacznie i zdrowo. O zdrowym stylu życia można przeczytać też na http://www.bioorgani.com

  5. tyle tylko, że bazylia suszona to przemina Metalu a nie Drzewa

    1. Wszelkie susze są “metalowe” i jest to prawidłowość. Wedle tego rodzynki także można zaliczyć do tej Przemiany. Jednak ja kieruję się smakiem. Dla mnie bazylia jest kwaskowa, nie ostra.

  6. A nie potrzebna jest do tego indyka woda?

    1. Nie 🙂 Pieczemy przecież w piekarniku.

      1. Pomidory o tej porze roku?

        1. Duszone z mięsem i przyprawami jesienią? Oczywiście!:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *