Opublikowano 13 komentarzy

ZAKWAS BURACZANY WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN

Mój zakwas buraczany dziś od nowa nastawiony  Kiedyś robiłam go dwa razy w roku na czas postu, czyli oczyszczania organizmu poprzez maksymalne alkalizowanie, w czym zakwas ten mocno pomagał. To się zmieniło i zakwas nastawiamy z Mężem stale, jak tylko nam się kończy “działka”. No nie ma lepszego uzależnienia 😀 

A robię go tak:

Najpierw zagotowuję 4 litry wody, schładzam i dodaję 4 płaskie łyżki soli kamiennej.

Z – 2 kg buraków obieram i krajam w plastry, wrzucam do kamiennego garnka (mój jest mniej więcej 5-litrowy), dodaję 1 łyżeczkę całego kminku,
M – 6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku, 6-8 ziaren ziela angielskiego, 4-5 liści laurowych, 3-4 ziarenka czarnego pieprzu,
W – chłodną wodę z solą,
D – 6 łyżek wody z ogórków kiszonych,
O – szczyptę kurkumy.

Lekko mieszam, przykrywam dużym talerzem, odstawiam w ciemne miejsce.

Przez kolejne 3 dni zbieram nieczystości z powierzchni tworzącego się zakwasu. 4 dnia powinien być już gotowy. Czasem trzeba czekać 5 dni.

Zlewam zakwas do czystych słoików i piję na zdrowie codziennie po filiżance

Zakwas reguluje pracę przewodu pokarmowego, odżywia i oczyszcza krew, wzmacnia odporność, doskonale gasi pragnienie w gorące dni, dodany do czerwonego barszczu, ogromnie podnosi jego walory smakowe. Słowem: samo dobro 

 

13 komentarzy do: “ZAKWAS BURACZANY WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN

  1. Witam, mam pytanie, jak przechowuje Pani zakwas po przelaniu do czystych sloikow?

    1. Pani Anno, przechowuję wyłącznie w lodówce. Pozdrawiam!

  2. Ciężko się przyzwyczaić do tego smaku

    1. Pani Ewo, jeśli nie podchodzi smak zakwasu, można go np. mniej zakisić, to znaczy krócej, np. 3 dni. A druga opcja użycia go to dodawanie do barszczu czerwonego, co z resztą jest mocno wskazane, aby przełamać słodycz tej zupy. A jeszcze jedna opcja mi się przypomina – dodałam kiedyś zakwasu do zupy dyniowej i świetnie to zagrało. Proszę więc kombinować, powodzenia! 🙂

  3. A jak długo można taki zakwas przechowywać w lodówce?

    1. Spokojnie tydzień-dwa 🙂

  4. A co zamaist wody z ogórków koszonych? Da się tak w ogóle?

    1. Może być woda z kapusty kiszonej.

  5. Interesujące podsumowanie.

  6. Nie mam kamiennego garnka – co można innego skutecznie i zdrowo wykorzystać?

    1. Bez problemu można użyć emaliowany garnek lub słoik. W przypadku szkła trzeba jednak pilnować, by zakwas stał w ciemności, wtedy wszystko lepiej przebiega – sprawdzone! 🙂

  7. Przy nastawianiu zakwasu nie dodaję przypraw, ani soku z ogórków tylko woda, czosnek i buraki, ewentualnie kawałek skórki chleba na zakwasie przez jeden dzień potem wyjmuję i zakwas jest idealny, stoi w lodówce nawet 2-3 tyg i się nie psuje. Doprawiam bezpośrednio przed piciem. Czy robiąc w ten sposób tracę jakieś wartości?

    1. Nie, nic złego się nie dzieje. Jest zapewne spokojniejszy w smaku 🙂
      Ja po prostu robię wg Pięciu Przemian, smak jest bogatszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *