Dziś niedziela, a w niedzielę zazwyczaj gotujemy rosół. Tak się już utarło w naszym kraju nadwiślańskim, to nasza tradycyjna, wzmacniająca i rozgrzewająca zupa. Ale nie o rosole będę dziś prawić!
Mam propozycję raczej na dzień jutrzejszy. To ekspresowa zupa pomidorowa z ryżem, ale by taką ekspresową była, potrzebujemy wywaru rosołowego właśnie. Ostatecznie można ją wykonać na bulionie w kostce, ale to już nie ta energia i nie te właściwości…
Przygotuj też pomidory w puszce. Ja kupuję takie, które są w całości i pochodzą ze słonecznego kraju (np. z Włoch) – taką informację znajdziesz na etykiecie. Powinny być bez skórki.
SZYBKA POMIDOROWA Z RYŻEM
Naszykuj więc dwa garnki, jeden mniejszy – z wodą na ryż, drugi większy – z rosołem. Postaw na gaz.
RYŻ:
O – Do gotującego wrzątku dodaj szczyptę kurkumy,
Z – 1/3 łyżeczki masła,
M – ryż (proporcje: na 2 pełne szklankę wody wsyp 3/4 szklanki białego ryżu; jeśli gotujesz ryż w torebce, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu),
W – pół łyżeczki soli.
Gotuj pod przykryciem na maleńkim ogniu, przez ok. 20 minut, czasem mieszając.
ZUPA:
Z – Do gotującego się na małym ogniu rosołu dodaj szczyptę kminku mielonego,
M – wrzuć 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki, szczyptę imbiru i pieprzu ziołowego,
W – soli do smaku,
D – pomidory z puszki wraz z sosem, sporą szczyptę bazylii,
O – majeranku, możesz też dolać wrzątku, jeśli chcesz.
Gotuj 20-25 minut.
Po czym dokładnie zmiksuj wszystko blenderem i wyłącz gaz.
Z – Dodaj trochę słodkiej śmietany,
M – pieprzu czarnego do smaku,
M/W – ugotowany ryż i sól do smaku.
Przykryj garnek pokrywką, by zupa i ryż się “przegryzły”.
Z tego co się orientuję zasady medycyny chińskiej i zdrowego odżywiania z kuchni pięciu przemian całkowicie wykluczają nabiał. Skąd więc śmietana w przepisie?