Każda z moich dziesięciu książek najpierw była ebookiem, teraz sukcesywnie każda – ku mojej i Czytelników radości – przelewana jest na papier. To namacalny dowód mojej kulinarnej twórczości. I jakże praktyczna, również dla mnie, opcja (gdyż czasem z własnych książek ochoczo korzystam i gotuję) 😉 Dostępne są na stronie daksa.pl
Uwaga: do każdej zakupionej książki papierowej Wydawnictwo dodaje jako gratis ebooka o tym samym tytule oraz pokrywa koszty przesyłki.
Ebooki z dokładnymi opisami książek i spisem treści znajdziesz na tej stronie: EscapeMagazine.pl
A tymczasem przedstawiam 9 drukowanych mych “dzieci” (ostatnia w przygotowaniu):
“Kuchnia polska według Pięciu Przemian”
Pierwsza książka. Byłam w trakcie leczenia mojej córki z silnego AZS (atopowego zapalenia skóry). Historia ta opisana jest w kuchni dla dzieci, następnej… Stosowałam metody naturalne, w tym Pięć Przemian i widziałam jak wspaniałe efekty to przynosi, stan skóry córki polepszał się z miesiąca na miesiąc. Ja od lat odżywiałam się w ten sposób. Ale zewsząd docierały do mnie głosy, że kuchnia Pięciu Przemian jest zbyt trudna i skomplikowana, że trudno ją wdrożyć w życie. Postanowiłam pomóc tym, którzy chcą tak gotować, a nie wiedzą jak się zabrać i w kilku przemyślanych krokach poprowadziłam Czytelników przez podstawy tej kuchni i filozofii. Okazało się, że o to chodziło, otrzymałam masę pozytywnych recenzji i głosów, że “wreszcie ktoś to dobrze wytłumaczył” 😉
Dlatego jest to książka odpowiednia zarówno dla początkujących, jak i dla praktyków, chcących uzupełnić wiedzę. Jak wskazuje tytuł, odwołałam się do polskich kulinarnych korzeni, pokazując, że to co już znamy, można przyrządzić według Pięciu Przemian, modyfikując potrawy tak, by nam lepiej służyły. W publikacji znajdują się tabelki w poszczególnych grupach pięciu smaków z oznaczeniami ich termiki i wiele pomocnych porad i informacji z podstaw TCM (tradycyjnej medycyny chińskiej).
“Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych” (wydanie drugie)
Książka napisana jako druga, gdzie – już po wyleczeniu córki z atopowego zapalenia skóry – zebrałam wszystko co pomogło, opisałam także historię wyboistej drogi do zdrowia mojej pociechy. Znajdziecie tu porady zdrowotne (np. sprawdzone działania przy przeziębieniu i innych chorobach, informacje o witaminach i minerałach), porady dotyczące trybu życia zgodnego z cyklami narządów, przykładowe jadłospisy dla dzieci w różnym wieku, porady kosmetyczne (pielęgnacja skóry atopowej), i oczywiście przepisy dla dzieciaków pogrupowane wiekowo: 0-6 miesięcy, 6-12 miesięcy, 1-3 lata, powyżej 3 lat. Co ważne – każdy przepis ma oznaczenie kto może go spożywać, z uwzględnieniem dzieci z alergią, zdrowych oraz matek karmiących dzieci zdrowe i alergiczne. I najważniejsze: dokładnie wyjaśniam tutaj – podobnie jak w “Kuchni polskiej…” zasady gotowania według Pięciu Przemian i przybliżam filozofię wschodnią. Wszystko od podstaw, krok po kroku.
Książka pomogła tak wielu rodzicom, kobietom karmiącym i w ciąży, że stała się bestsellerem w wydawnictwie 🙂
“Boże Narodzenie według Pięciu Przemian”
Tutaj zebrałam i zmodyfikowałam wedle zasad Pięciu Przemian znane i lubiane potrawy wigilijne i świąteczne. Pochodzą one z całej Polski, z różnych regionów, w tym przepisy rodzinne, do których mam ogromny sentyment i cieszę się, że mogłam się tu nimi podzielić. Wyszło pysznie i zdrowiej, bo potrawy przygotowane tą metodą są lżej strawne. Na końcu, jak w każdej mojej książce, są tabelki z produktami pogrupowane smakowo i termicznie.
W książce jest jedynie zarys podstaw gotowania wg PP. Zawiera ona także wstęp dotyczący symboliki Bożego Narodzenia.
“Wielkanoc według Pięciu Przemian”
Podobnie jak w “Bożym Narodzeniu” zebrane są przepisy wielkanocne z całej Polski, dodałam też zarys kuchni Pięciu Przemian i rozdział o symbolice tych Świąt.
Obydwie książki świąteczne cieszą się dużym powodzeniem, ponieważ wszystko smakuje jeszcze lepiej i lepiej się trawi 🙂
“Szybkie Pięć Przemian na różne okazje”
Stworzyłam tę publikację jako odpowiedź na zgłaszane zapotrzebowanie na przepisy szybkie i łatwe, ale nadal pozostające w konwencji Pięciu Przemian. Lubię pomagać, więc proszę, oto jest! Szybko, krótko i na temat ;))
—————————————————————————————————————
Poniżej umieściłam moje ostatnie książki z wydawniczej serii PIĘĆ PÓR ROKU – PRZEPISY WEGETARIAŃSKIE. Są przeznaczone dla każdego, kto gotuje sezonowo (bo tak najzdrowiej!), kto jest wegetarianinem, ale także dla każdego komu lekka kuchnia jest bliska sercu. Potrawy te można swobodnie komponować z mięsem.
Każda książka zawiera charakterystykę określonej pory roku, związany z nią klimat, powiązania z aktywnymi narządami, kolorami, emocjami. Podany jest czas trwania pór roku, trochę inne, niż te, które znamy, a które lepiej sprawdzają się w praktyce. W książkach nie ma nauki gotowania wg Pięciu Przemian – tu odsyłam do “Kuchni polskiej…” lub “Kuchni dla dzieci…”
“Wiosna według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie” (wydanie drugie)
“Lato według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie” (wydanie drugie)
“Jesień według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie” (wydanie drugie)
“Zima według Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie” (wydanie drugie)
W przygotowaniu do wydania drugiego, papierowego, jest “Dojo według Pięciu Przemian”, na razie dostępne jako ebook, tutaj.
Jeśli jednak wolisz formę elektroniczną (pdf), zapraszam Cię tutaj, do spisu ebooków
I to na razie tyle.
Ale nie powiedziałam (tzn. nie napisałam) jeszcze ostatniego słowa. Są pomysły na kolejne książki 🙂
Tymczasem owocnego czytania i gotowania.
Dziękuję <3