Opublikowano 16 komentarzy

Kruche słodkie Pięć Przemian

Przyznaję się bez bicia: ja również uległam słodkiej potrzebie… Wczorajszym chłodnym, lecz cudnie rześkim, popołudniem wpadłam do siostry z dzieciakami, a ta od progu zagoniła mnie do roboty! Cel: kruche domowe ciasteczka.
Oblizawszy się łakomie, przepis oceniwszy, poczyniłam w nim stosowne zmiany, po czym do pomocy przy siostrzanych wypiekach się zabrałam.
A szło to tak:
KRUCHE CIASTECZKA
Na stolnicę wysyp:
D – 0,5 kg mąki pszennej (biała pół na pół z razową),
O – dodaj ok. pół łyżeczki kurkumy,
Z – pół szklanki cukru brązowego,
Z – 1 całą paczkę miękkiego masła extra,
Z – 3 żółtka,
Z – sporo cynamonu
(sporo to rzecz względna – ja cynamon lubiąc, po prostu radośnie sypnęłam tak, że po zagnieceniu ciasto miało ciemniejszy kolor – Ty dodaj wedle potrzeb własnych),
M – nieco mniej imbiru, ale co najmniej płaską łyżeczkę,
M – kardamonu – pół łyżeczki,
W – dwie szczypty soli.

Wszystko zagniataj ręcznie, niezbyt długo, dopóki ciasto nie stanie się gładkie. Wałkuj kawałki podsypując mąką na niezbyt cienkie placki, w których następnie wycinaj różne kształty foremkami.
Wypiekaj w 170-180’C, najlepiej na górnej półce, do momentu, kiedy się zarumienią.
Nie podaję dokładnego czasu – różnie jest w różnych piekarnikach (oczywiście najlepsze są gazowe – chodzi o Ogień). Trza ciacha podglądać i w porę wyciągać.

Do takich ciasteczek kawa gotowana jak znalazł i grzech obżarstwa wybaczony 🙂
Smacznego!!!

16 komentarzy do “Kruche słodkie Pięć Przemian

  1. Monika ciasteczka przepyszne…napiekłam dzieciom a opchałam sie sama…Całusy

    1. Prawda, że pyszotki Madziu??! 😉 Narobiłaś mi smaka, więc niebawem wyczyn cukierniczy powtórzę :)))Uściski!

  2. Dziękuję za przepis na doskonałe ciasteczka. Od dawna z różnych przepisów próbowałam zrobić ciasteczka, które byłby tak pyszne i nareszcie się udało! dziękuję serdecznie!

  3. Miałam wczoraj tylko odrobinę mąki pszennej białej i dałam pszenną razową (ok 3/4 porcji), Fajne wyszły. Użyłam margaryny bezmlecznej, bo tylko taką stosujemy. Ale zastanawiam się jakby tak zrobić te ciasteczka z olejem? 🙂 Chyba dziś wypróbuję:)

    1. Oczywiście, proszę eksperymentować. Można połączyć też olej z masłem. Grunt to dobra zabawa w kuchni! :)Pozdrawiam!

  4. Ciasteczka pyszne!!! A może by tak trafił na bloga przepis na pyszną kawę? Słyszałem coś o niej w radiu i ciekaw jestem jak ona smakuje. Pozdrawiam

  5. Już znalazłem i spróbowałem -jest pyszna!! https://ekoj.pl/przepisy/23/kawa-wedlug-5-przemian.html

  6. Wita. Użyłam już kilka Pani przepisów, i są wyśmienite. A do tych ciasteczek, można użyć mąki orkiszowej i białej i ciemnej? oraz zamiast miodu użyć ksylitolu? Pozdrawiam.

    1. Oczywiście, proszę kombinować po swojemu, ja też lubię używać różnych mąk, eksperymentować. I ksylitol także jest dobry 🙂

  7. Dzień dobry 🙂
    Od tygodnia pracuję nad garbem i pogarszam wzrok czytając o co chodzi w kuchni PP. Szczęśliwie trafiłam do Pani i nie będę sobą jeśli nie upiekę ciastek skoro takie bezgrzeszne 😉
    Dopytam jedynie czy kostka masła to 200g?

  8. Super blog oczekuje dalszej aktywnosci i jeżeli chcesz znaleźć lekcje jezyka niemieckiego
    odsylam na okazika 🙂

  9. Super blog oczekuje dalszej aktywnosci i jeżeli szukasz shellac lakier hybrydowy
    zapraszam na okazika 🙂

  10. Super blog oczekuje dalszej aktywnosci i jeżeli chcesz znaleźć nauka prawa jazdy b
    zapraszam na okazika 🙂

  11. Swietny blog czekam na dalsza aktywnosc i jeżeli szukasz astor soft sensation liquid care
    zapraszam na okazika 🙂

  12. do ciastek kawy pic nie wolno trzeba zaczekac minimum godzine!!!!

    1. To prawda. Nawet 1,5 h 😉 Ale tu chodzi o przekaz, aby ochładzające i słodkie ciastka/słodycze zneutralizować rozgrzewającą i gorzką kawą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *