Opublikowano Dodaj komentarz

KUCHNIA PIĘCIU PRZEMIAN – TEORIA I PRAKTYKA

KUCHNIA PIĘCIU PRZEMIAN to metoda gotowania i odżywiania w zgodzie z pięcioma żywiołami w medycynie chińskiej: Drzewem (kolor zielony), Ogniem (czerwony), Ziemią (żółty), Metalem (biały), Wodą (czarny).

Czyli to co widzisz na grafice, którą radośnie uczyniłam:

Żywioły nazywamy też Przemianami i jest to bardziej trafne określenie, ponieważ są w ciągłym ruchu, jedna przemienia się w kolejną. Zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Wynika to z głębokiej obserwacji przyrody. Tworzy się w ten sposób cykl karmiący. Według tego cyklu gotujemy, co daje naturalne krążenie energii Qi, lepszy smak, dłuższą przydatność do spożycia oraz właściwości wzmacniające trawienie.

Każdej Przemianie przyporządkowanych jest wiele aspektów naszego życia, m.in. smaki. Jest ich pięć i to są te tajemnicze literki w moich przepisach 😉 Zgodnie z tym:

D = smak kwaśny
O = gorzki
Z = słodki
M = ostry
W = słony

Teraz pozostaje ustalić, które produkty są w jakim smaku (co nie zawsze jest oczywiste) i można gotować! 🙂 To oczywiście tylko jeden z kilku elementów gotowania wg Pięciu Przemian.

Ta kuchnia jest już ze mną od 27 lat, dzięki niej wyleczyłam córkę z silnej atopii skórnej, a teraz będę mogła podzielić się wiedzą i doświadczeniem z Tobą na nadchodzącym kursie.

Jeśli chcesz podnieść jakość i lecznicze działanie potraw, to zapraszam Cię na szkolenie KUCHNIA PIĘCIU PRZEMIAN – TEORIA I PRAKTYKA.

Startujemy 29 czerwca i działamy w grupie przez 2 tygodnie. Do środy 22.06 do północy jest cena promocyjna!

Szczegóły tutaj:

Ściskam, Mona Cynamona ✌️😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.