Dania monosmakowe słodkie, w szczególności te tłuste, koniecznie należy przełamać pozostałymi przemianami, by nie było nadmiaru: szczególnie Drzewem (smak kwaśny) – rozrywa korzeniami Ziemię (smak słodki) i Metalem (smak ostry) – rani Ziemię.
Przypomnę, że nadmiar smaku słodkiego spowalnia przemianę materii, może powodować nudności, mdłości, a nawet wymioty – doskonale widać to w reakcjach niemowląt na zbyt słodkie potrawy (nie mówię tu o cukrze, którego dzieci absolutnie nie powinny zjadać!). Więcej o żywieniu dzieci dowiecie się z tego bloga.
A zatem słodki smak frytek przełamujemy sosem. Wymyśliłam dziś na poczekaniu takowy:
SOS DO FRYTEK
Do małej miseczki lub filiżanki wrzucaj:
D – 1 łyżeczkę ketchupu, najlepiej ostrego (ketchup zawsze będzie kwaśny, niezależnie od tego, czy jest łagodny, czy ostry),
O – szczyptę kurkumy,
Z – pół łyżeczki kminku mielonego,
M – 2 łyżeczki dobrej, ostrej musztardy, trochę pieprzu,
W- ok. pół łyżeczki soli.
Wszystko wymieszaj i maczaj w tym frytki.
Nie potrzeba ich już dodatkowo solić.
🙂
Super artykul oczekuje dalszej aktywnosci i jeżeli chcesz znaleźć pranie tapicerki samochodowej
odsylam na okazika 🙂