Indyk duszony w warzywach

Oto potrawa nieskomplikowana, średnio pracochłonna, a jednocześnie wykwintna, zaspokajająca wymagające gusta. Może stanowić zarówno drugie danie w dzień powszedni, jak i uświetniać stół na sylwestrowym lub weekendowym przyjęciu.

320393_457019637673902_894050443_nfoto: indyk i warzywa przed wrzuceniem do piekarnika 🙂 

INDYK DUSZONY W WARZYWACH

Umyte części indyka (2-3 skrzydła lub 2-3 golonki) osusz i kolejno posypuj:

M – czarnym pieprzem, pieprzem ziołowym,

W – solą, 

D – bazylią,

O – tymiankiem, kurkumą,

Z – kminkiem mielonym, odrobiną cynamonu, skrop oliwą z oliwek, 

M – posyp troszkę imbirem.

Wysmaruj mięso. Odstaw na ok. pół godziny.

Obsmażaj mięso na oleju z oliwą z obu stron do zrumienienia, odkładaj do  naczynia żaroodpornego. Następnie wrzucaj warzywa i przyprawy tak, by przykryły mięso:

Z – pokrojone w półplastry 2 marchewki,

M – pokrojone 2 cebule, pokrojony cały, średni por, 4-5  ząbków czosnku w plasterkach, kawałek selera w plastrach,

W – posyp lekko solą,

D – dodaj plastry sparzonego i obranego pomidora, posyp bazylią,

O – majerankiem,

Z – kminkiem mielonym,

M – białym i ziołowym pieprzem.

Przykryj naczynie pokrywą i włóż do nagrzanego na ok. 180-200°C piekarnika i piecz ok.1,5 godz. W połowie pieczenia możesz naczynie otworzyć i zamieszać delikatnie składniki.

Gotowe danie można jeść samo lub podać z gotowanymi ziemniakami puree, kaszą jaglaną lub gryczaną. Ewentualnie spożyć z własnoręcznie zrobionym chlebem – przepis TU 😉

 

 

12 myśli nt. „Indyk duszony w warzywach

  1. ~alcia

    Witam ja trochę nie na temat ,ale w owsiance w ostatniej książce nie ma podane ile się bierze tych płatków owsianych na 6 litrów wody (wypadły chyba te wersy) czy ok 36 łyżek?Czy inaczej?

    Odpowiedz
    1. ~Monika Biblis

      Witam!Rzeczywiście taki błąd się pojawił, ale szybko go zauważyłam i został już w październiku poprawiony przez Wydawnictwo. Niemniej jednak ci z Państwa, którzy zakupili pierwsze ebooki, mają jeszcze egzemplarze z tym błędem, za co bardzo przepraszam!Ale do rzeczy: na 1 lir wody wypada ok. 6 łyżek płatków. Chyba, że ktoś woli rzadszą, wtedy daje mniej :)Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. ~alcia

    czyli dobrze liczyłam ,że ma być oj 36 łyżek na te 6 litrów :PTak , tak ja kupiłam pierwsze dnia jak została wydana Jestem nią zachwycona (książką )

    Odpowiedz
    1. Monika Biblis Autor wpisu

      Wszelkie susze są „metalowe” i jest to prawidłowość. Wedle tego rodzynki także można zaliczyć do tej Przemiany. Jednak ja kieruję się smakiem. Dla mnie bazylia jest kwaskowa, nie ostra.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *