kasza jaglana z czosnkiem

Nadeszły dni niełatwe! Niełatwe dla naszej odporności, wszak szalejące wirusy i pogoda wciąż testują naszą wytrzymałość i odporność immunologiczną… Ale my nie dajemy się! Gotujemy, przypraw nie szczędzimy, z czosnkiem i cebulą serdecznie się bratamy! 
Oto przykładowe danie „zapobiegawczo-lecznicze”, które szybko da się wykonać, a serwowane może być zarówno na obiad, jak i kolację:
KASZA JAGLANA Z CZOSNKIEM

O – Na 4,5-5 szklanek gotującego wrzątku wrzuć

Z – 2 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 łyżeczki cynamonu,

M – 4-5 ząbków czosnku w plasterkach (lub wyciśniętych), po szczypcie pieprzu czarnego, imbiru, 1 ziele angielskie, pół listka laurowego,

W – 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki Vegety,

D – 1 łyżkę poszatkowanej natki pietruszki.

Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając co pewien czas, ok. 20 minut.

D – Po czym dopraw sokiem z cytryny, zaczynając od 1 łyżeczki,

O –  dodaj szczyptę kurkumy i wrzątek – jeśli jest taka konieczność,

Z – pół łyżeczki masła,

M – zakończ pieprzem czarnym do smaku. 



12 myśli nt. „kasza jaglana z czosnkiem

    1. ~Monika Biblis

      Ja, według mojego smaku, zrobiłabym np. z kukurydzianą. Można też próbować z innymi kaszami, w kuchni także trzeba ryzykować 🙂

      Odpowiedz
  1. ~kazika

    przeczytałam tylko dwa wpisy i w obydwu jest vegeta… przecież vegeta nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem… chyba, że czegoś nie wiem i glutaminian jest podstawą tej diety…

    Odpowiedz
    1. ~Monika Biblis

      Vegeta oryginalna w jasnym, pastelowym opakowaniu (którą polecam) bazuje na bardziej naturalnym składzie, głównie suszonych warzywach, soli i ziołach, a i tak używa się jej w ŚLADOWYCH ilościach. A śladowe ilości jakiejkolwiek przyprawy nie mogą być podstawą diety! Zaś wybór czy używać Vegety należy do każdego z nas. I tak w ostatecznym rachunku chodzi o smak, energię i naturę potrawy, a to własnie nazywamy zdrową żywnością 🙂

      Odpowiedz
    1. ~Monika Biblis

      Dokładnie tak! Vegeta Natur. Godna polecenia jest także Vegeta Ziołowa. Obie bez glutenu, laktozy oraz wzmacniaczy smakowych. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. ~Olala

    czy mogę tę kaszę zrobić dla mojego 10.miesiecznego Atopka? bardzo zależy mi też na przepisie z kaszą manną, która moja Michalinka uwielbia.

    Odpowiedz
    1. ~Monika Biblis

      Nie, dla takiego malucha z alergią na taką kaszę jeszcze za wcześnie. Kaszy manny nie polecam, bo jest kwaśna. Lepiej zrobić z kukurydzianą i bez czosnku 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *