Opublikowano 6 komentarzy

Cynamonowy sos indyczy z kaszą!

Dziś wymyśliłam korzenny sos mięsny.
Ostrość indyka przełamana słodyczą cynamonu i pikanterią przypraw korzennych smakuje wybornie! Do sosu ugotowałam razem dwa rodzaje kasz: gryczaną i jaglaną. Mmmm… 🙂
SOS INDYCZY Z CYNAMONEM

Umyj i pokrój w kostkę ok. 1 kg indyka (pierś, mięso gulaszowe, itd.). Obsyp kawałki przyprawami – po pół łyżeczki:
W – solą,
D – bazylią,
O – kurkumą,
Z – kminkiem i cynamonem,
M – imbirem mielonym.
Wymieszaj kawałki mięsa i odstaw.
Poszatkuj w cienkie półkrążki 5 sporych cebul, popieprz, posól. Odstaw.
Weź garnek ok. 3-3,5-litrowy i wstaw w nim ok. 1,5 litra wody.
Na patelni dobrze rozgrzej oliwę z olejem. Na gorący tłuszcz włóż mięso, obsmażaj je na sporym ogniu do zrumienienia.
Zdejmij mięso i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę.
SOS:
Do garnka z gotującym wrzątkiem wrzuć:
O – pół łyżeczki tymianku,
Z – pół łyżeczki cynamonu,
M – obsmażonego indyka, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne,
W – posoloną cebulę, 1 pełną łyżeczkę soli morskiej,
D – łyżeczkę suszonego (lub świeżego) koperku.
Gotuj do miękkości mięsa i cebuli, co najmniej pół godziny.
Następnie:
D – dodaj 1 łyżkę soku z cytryny,
O – szczyptę kurkumy,
Z – znów szczyptę cynamonu i zagęść 2-3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, rozmieszanej w połowie szklanki wody,
M – zakończ pieprzem
W – i solą do smaku.
KASZA:
O – Do 6 szklanek wrzącej wody wsyp 1,5 szklanki kaszy gryczanej,
Z – 1 szklankę kaszy jaglanej, 1 łyżeczkę masła,
M – szczyptę imbiru,
W – 1 łyżeczkę soli.
Gotuj na maleńkim ogniu pod przykryciem ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
Polej kaszę sosem z kawałkami mięsa i…
DELEKTUJ SIĘ!!

6 komentarzy do “Cynamonowy sos indyczy z kaszą!

  1. Sos robiłam dziś po raz trzeci ale po raz pierwszy jadłam z kaszą z którą, jak się okazało, smakuje najlepiej. Niepotrzebnie bałam się gryczanej. Dziękuję za przepis na wyborne danie. Ja do wody przed cynamonem wrzucam jeszcze jedną pokrojoną marchewkę, tak dla koloru 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Bardzo się cieszę, że danie smakuje – ja też je uwielbiam!Również pozdrawiam 🙂

  2. Kaszy starczylo dla calego wojska . Pyszne danie, polecam

    1. Świetnie! Dziękuję 🙂

  3. Witam. Dlaczego, Pani książki są w wersji elektronicznej? a może są w wersji paierowej? jeżeli tak, to jakie tytuły i grzie można je zakupić. Pozdrawiam.

    1. Witam Pani Moniko 🙂 Cztery książki zostały już wydrukowane. Wyczerpujące informacje znajdzie Pani tutaj: https://kuchnia5przemian.pl/2013/11/20/moje-ksiazki-o-pieciu-przemianach/.
      Pozdrawiam i życzę owocnej lektury!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *