pomidorowa w 30 minut

Dziś niedziela, a w niedzielę zazwyczaj gotujemy rosół. Tak się już utarło w naszym kraju nadwiślańskim, to nasza tradycyjna, wzmacniająca i rozgrzewająca zupa. Ale nie o rosole będę dziś prawić!

Mam propozycję raczej na dzień jutrzejszy. To ekspresowa zupa pomidorowa z ryżem, ale by taką ekspresową była, potrzebujemy wywaru rosołowego właśnie. Ostatecznie można ją wykonać na bulionie w kostce, ale to już nie ta energia i nie te właściwości… 
Przygotuj też pomidory w puszce. Ja kupuję takie, które są w całości i pochodzą ze słonecznego kraju (np. z Włoch) – taką informację znajdziesz na etykiecie. Powinny być bez skórki.


SZYBKA POMIDOROWA Z RYŻEM

Naszykuj więc dwa garnki, jeden mniejszy – z wodą na ryż, drugi większy – z rosołem. Postaw na gaz. 

RYŻ:
O – Do gotującego wrzątku dodaj szczyptę kurkumy,
Z – 1/3 łyżeczki masła, 
M – ryż (proporcje: na 2 pełne szklankę wody wsyp 3/4 szklanki białego ryżu; jeśli gotujesz ryż w torebce, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu),
W – pół łyżeczki soli.
Gotuj pod przykryciem na maleńkim ogniu, przez ok. 20 minut, czasem mieszając.
 
ZUPA:
Z – Do gotującego się na małym ogniu rosołu dodaj szczyptę kminku mielonego,
M – wrzuć 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki, szczyptę imbiru i pieprzu ziołowego,
W – soli do smaku,
D – pomidory z puszki wraz z sosem, sporą szczyptę bazylii,
O – majeranku, możesz też dolać wrzątku, jeśli chcesz.

Gotuj 20-25 minut.
Po czym dokładnie zmiksuj wszystko blenderem i wyłącz gaz.

Z – Dodaj trochę słodkiej śmietany,
M – pieprzu czarnego do smaku,
M/W – ugotowany ryż i sól do smaku.

Przykryj garnek pokrywką, by zupa i ryż się „przegryzły”.



Jedna myśl nt. „pomidorowa w 30 minut

  1. ~Maja

    Z tego co się orientuję zasady medycyny chińskiej i zdrowego odżywiania z kuchni pięciu przemian całkowicie wykluczają nabiał. Skąd więc śmietana w przepisie?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *