frytki z szybkim sosem

Dziś serwuję frytki. To szybka i sycąca propozycja drugodaniowa natury Jang, gdy nie ma na kombinowanie czasu, ani zbyt wielu produktów w lodówce. Zarówno ziemniaki, jak i olej do smażenia, są w smaku słodkim (Ziemia) jest to więc monosmak.

Dania monosmakowe słodkie, w szczególności te tłuste, koniecznie należy przełamać pozostałymi przemianami, by nie było nadmiaru: szczególnie Drzewem (smak kwaśny) – rozrywa korzeniami Ziemię (smak słodki) i Metalem (smak ostry) – rani Ziemię.

Przypomnę, że nadmiar smaku słodkiego spowalnia przemianę materii, może powodować nudności, mdłości, a nawet wymioty – doskonale widać to w reakcjach niemowląt na zbyt słodkie potrawy (nie mówię tu o cukrze, którego dzieci absolutnie nie powinny zjadać!). Więcej o żywieniu dzieci dowiecie się z tego bloga.

A zatem słodki smak frytek przełamujemy sosem. Wymyśliłam dziś na poczekaniu takowy:

SOS DO FRYTEK

Do małej miseczki lub filiżanki wrzucaj:

D – 1 łyżeczkę ketchupu, najlepiej ostrego (ketchup zawsze będzie kwaśny, niezależnie od tego, czy jest łagodny, czy ostry),
O – szczyptę kurkumy,
Z – pół łyżeczki kminku mielonego,
M – 2 łyżeczki dobrej, ostrej musztardy, trochę pieprzu,
W- ok. pół łyżeczki soli.

Wszystko wymieszaj i maczaj w tym frytki.
Nie potrzeba ich już dodatkowo solić.
🙂

Jedna myśl nt. „frytki z szybkim sosem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *