Kruche słodkie Pięć Przemian

Przyznaję się bez bicia: ja również uległam słodkiej potrzebie… Wczorajszym chłodnym, lecz cudnie rześkim, popołudniem wpadłam do siostry z dzieciakami, a ta od progu zagoniła mnie do roboty! Cel: kruche domowe ciasteczka.
Oblizawszy się łakomie, przepis oceniwszy, poczyniłam w nim stosowne zmiany, po czym do pomocy przy siostrzanych wypiekach się zabrałam.
A szło to tak:
KRUCHE CIASTECZKA
Na stolnicę wysyp:
D – 0,5 kg mąki pszennej (biała pół na pół z razową),
O – dodaj ok. pół łyżeczki kurkumy,
Z – pół szklanki cukru brązowego,
Z – 1 całą paczkę miękkiego masła extra,
Z – 3 żółtka,
Z – sporo cynamonu
(sporo to rzecz względna – ja cynamon lubiąc, po prostu radośnie sypnęłam tak, że po zagnieceniu ciasto miało ciemniejszy kolor – Ty dodaj wedle potrzeb własnych),
M – nieco mniej imbiru, ale co najmniej płaską łyżeczkę,
M – kardamonu – pół łyżeczki,
W – dwie szczypty soli.

Wszystko zagniataj ręcznie, niezbyt długo, dopóki ciasto nie stanie się gładkie. Wałkuj kawałki podsypując mąką na niezbyt cienkie placki, w których następnie wycinaj różne kształty foremkami.
Wypiekaj w 170-180’C, najlepiej na górnej półce, do momentu, kiedy się zarumienią.
Nie podaję dokładnego czasu – różnie jest w różnych piekarnikach (oczywiście najlepsze są gazowe – chodzi o Ogień). Trza ciacha podglądać i w porę wyciągać.

Do takich ciasteczek kawa gotowana jak znalazł i grzech obżarstwa wybaczony 🙂
Smacznego!!!

16 myśli nt. „Kruche słodkie Pięć Przemian

    1. ~Monika Biblis

      Prawda, że pyszotki Madziu??! 😉 Narobiłaś mi smaka, więc niebawem wyczyn cukierniczy powtórzę :)))Uściski!

      Odpowiedz
  1. ~Ania W.

    Dziękuję za przepis na doskonałe ciasteczka. Od dawna z różnych przepisów próbowałam zrobić ciasteczka, które byłby tak pyszne i nareszcie się udało! dziękuję serdecznie!

    Odpowiedz
  2. ~Lencja

    Miałam wczoraj tylko odrobinę mąki pszennej białej i dałam pszenną razową (ok 3/4 porcji), Fajne wyszły. Użyłam margaryny bezmlecznej, bo tylko taką stosujemy. Ale zastanawiam się jakby tak zrobić te ciasteczka z olejem? 🙂 Chyba dziś wypróbuję:)

    Odpowiedz
  3. ~bieganmcs

    Ciasteczka pyszne!!! A może by tak trafił na bloga przepis na pyszną kawę? Słyszałem coś o niej w radiu i ciekaw jestem jak ona smakuje. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. ~Monika

    Wita. Użyłam już kilka Pani przepisów, i są wyśmienite. A do tych ciasteczek, można użyć mąki orkiszowej i białej i ciemnej? oraz zamiast miodu użyć ksylitolu? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. ~HesiaMela

    Dzień dobry 🙂
    Od tygodnia pracuję nad garbem i pogarszam wzrok czytając o co chodzi w kuchni PP. Szczęśliwie trafiłam do Pani i nie będę sobą jeśli nie upiekę ciastek skoro takie bezgrzeszne 😉
    Dopytam jedynie czy kostka masła to 200g?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *